TIPOGRÁFIAI TRENDEK
Hogyan változott a betűformák divatja a digitalizáció megjelenése óta?

2022. december 8. | METU Infopark D Campus

Hogyan változott a betűformák divatja
a digitalizáció megjelenése óta?

Ismerd meg a Tipográfia trendek változásait a METU Meetup sorozatának eseményén!
Vegyél részt kerekasztal beszélgetésünkön, ahol betűtervezőkkel és tervezőgrafikusokkal keressük a választ ezekre a kérdésekre!  

Miről volt szó?

Húzd a képre az egeret, és tudd meg, miről beszélgettünk vendégeinkkel!

Kattints a képekre és tudd meg, miről beszélgettünk vendégeinkkel!

BESZÉLGETŐ PARTNEREINK

Meghívott beszélgető partnereink ismert szakemberek és kreatív alkotók. 

Orosz Rebeka

tervezőgrafikus
Tervezőgrafika szakon végezett a Soproni Egyetemen (BA) és a MOME-n (MA), jelenleg a DE_FORM csapatában dolgozik. Az alapszakon találkozott először a betűtervezés világával, ami azóta is folyton magával ragadja. Bár a betűtervezővé válás folyamatának kezdeti szakaszában jár, mégis a szakmai identitása meghatározó pilléreként tekint rá. A jövőbeli tervei között szerepel valamely európai betűtervező mesterképzés elvégzése, amellyel, úgy érzi, megalapozná hivatásszerű betűtervezői működését.

Szabó Natália Tímea

tervezőgrafikus
Tervezőgrafikusként végzett az egri Média és Design Intézetben, jelenleg pedig a mesterképzésben vesz részt. Emellett a CM.SUPPLY stúdióban dolgozik digital designer-ként Budapesten. A tipográfiával kapcsolatos érdeklődése az egyetem első felében kezdődött, később pedig egyre mélyebben tudott hozzá kapcsolódni. A Type01 magazin nyomtatásában is megjelent az egyik általa tervezett betűtípus, melyet a Type-department jelenleg is forgalmaz. 2021 tavaszán pedig két tipográfiai projekttel is bekerült a Typohungry kiadványába.

Balogh Lőrinc

tipográfus
Balogh Lőrinc, tipográfus. 2019-ben végzett a Metropolitan Egyetem TIPOST képzésén. A hétköznapokban egy kommunikációs ügynökségnél dolgozik grafikusként, emellett szabadúszó munkái is vannak. Az utóbbi két évben kezdett el intenzívebben foglalkozni betűtervezéssel. Szakmai érdeklődése fókuszában a kiadványtervezés, a webdesign és az animáció áll.

Katyi Ádám

betűtervező, tervezőgrafikus
Katyi Ádám a MOME tervezőgrafikus MA szakának elvégzése után a hollandiai, hágai Királyi Művészeti Akadémián diplomázott Type and Media szakon. Azóta önálló betűtervezőként és grafikusként dolgozik Grazban, Ausztriában. Ádám visszatérő tanár a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen és a Soproni Iparművészeti Intézetben. Betűtervező műhelyeket is tart, ahol a tervezést az alapoktól a legújabb, bonyolultabb technikákig tanítja.

Polgárdi Ákos

tervezőgrafikus
Polgárdi Ákos tervezőgrafikus a SUBMACHINE tervezőgrafikai kollektíva alapító tagja, a METU tipográfiai képzésének meghívott óraadója. Szakmai praxisára a tipográfia-központúság jellemző, ennek megfelelően számos arculat, kiadvány, információs rendszer terve kötődik nevéhez. Portfóliójában kitüntetett helyet foglalnak el a kisebb-nagyobb közösségek számára készült, participatív munkák, mint az ELTE Trefort kerti 2. világháborús emlékműve, vagy a Kálvin téri REFORM500 installáció.

Molnár Dávid

betűtervező, grafikus
Felsőfokú tanulmányaimat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen kezdte tervezőgrafika szakon, ahol kezdeti rajongása a tipográfia iránt annyira felerősödött benne, hogy a BA szak elvégzése után mindenképp specializálódni szeretett volna. Jelentkezett a svájci ECAL egyetem betűtervező szakára, amelynek elvégzése után jelenleg betűtervezőként, és grafikusként dolgozik Budapesten, illetve óraadóként is tevékenykedik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Munkaideje nagy részét saját betűprojektek, megrendelőknek való betűtípusok készítése és kollaborációban történő betűtervezés, valamint különböző kisebb grafikai munkák teszik ki. Ismertebb munkái közé tartozik a Parabole és Mediaan betűtípusok.

A BESZÉLGETÉST VEZETI

Halasi Zoltán

grafikus, tipográfus
Halasi Zoltán Ferenczy Noémi-díjas és Arany Rajszög díjas grafikusművész, a győri Design Campus egyetemi docense és a Budapesti Metropolitan Egyetem szaktanára. 1992-ben végzett a Magyar Iparművészeti Főiskola Grafika – tipográfia szakán. 2003-ban és idén is elnyerte az Országos Tervezőgrafikai Biennále fődíját. Az Art Force Design grafikai stúdió kreatív igazgatója, ahol a vizuális kommunikáció minden területén alkot. Kutatási területe az experimentális tipográfia és a betűtervezés is.

Nézd vissza eseményünket!

Kerekasztal beszélgetés arról, hogyan változott a betűformák divatja a digitalizáció megjelenés óta

Időpont

december 8., csütörtök
18:00 – 19:30 

Helyszín

METU Infopark D campus - D235
1117 Budapest, Gábor Dénes u. 4., Infopark D épület, 2. emelet

Videótár

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy a helyszín befogadóképessége korlátozott, így az élő eseményen az első 125 regisztráló tud részt venni. További regisztrált érdeklődőink számára a beszélgetést rögzítjük, és a felvételt az eseményt követően elérhetővé tesszük videótárunkban.

Nézd vissza a Tipográfia és az összes korábbi METU meetup felvételét a videótárban!

Nézd vissza a teljes felvételt!

Kattints ide
Belépés a videótárba

Előző Meetupok

nézd vissza!

Add meg a neved és az e-mail címed, és máris elküldjük neked a jelszót, amivel be tudsz lépni a Videotárba és visszanézheted az összes korábbi Meetup felvételét.
Ha már ismered a jelszót, kattints az “irány a Videótár” gombra.