A JÖVŐ ÉPÍTÉSZEI

AZ ÉPÍTÉSZET JÖVŐJE

Meetup építőművészetről, oktatásról, jövőképről, a megváltozott igényekről

2021. december 15., szerda 18.00-19.30
KÉK – Kortárs Építészeti Központ

Merre tart a világban
az építőművészet, belsőépítészet oktatása?

Ismerd meg az építőművészet és az oktatás jövőjének legfontosabb kihívásait a METU Meetup sorozatának eseményén! 

"Kimondhatatlanul izgalmas téma, és végtelen kapcsolódás. Roppant sok kapcsolódási pont van születőben. Az idő, energia, s mire használjuk, ami van... hogyan priorizálunk? Milyen ház lesz az, milyen otthon, ami megfelel majd a jövő kihívásainak?"

Nézd vissza a teljes felvételt!

Kattints ide
Belépés a videótárba

Miről volt szó?

Húzd a képre az egeret, és tudd meg, miről beszélgettünk vendégeinkkel!

Kattints a képekre és tudd meg, miről beszélgettünk vendégeinkkel!

BESZÉLGETŐ PARTNEREINK

Az eseménysorozaton neves szakemberek, művészek, alkotók bevonásával aktuális témákat járunk körül.

Stumpf-Bíró Balázs

jövőkutató
Stumpf-Biró Balázs a Semmelweis Egyetemen végzett egészségügyi menedzserként, majd a 2010-es években létrehozta Írország egyik legjelentősebb fogászati magánklinikáját. Az éghajlatváltozás hatásait azonosító, és az alkalmazkodás folyamatát támogató Cassandra Programot fejlesztő Cassee Klímaadaptációs Tanácsadó Zrt. társalapítója. A mentális felkészülést fontosnak tartó Deep Adaptation (Mélyalkalmazkodás) mozgalom magyarországi képviselője, és a szemléletformálást segítő Betyáros Világ podcast alkotója.

Prof. Dr. Dúll Andrea

környezetpszichológus
Prof. Dr. Dúll Andrea környezetpszichológus, az MTA doktora, egyetemi tanár, az ELTE Ember-Környezet Tranzakció Intézetének igazgatója. A hazai környezetpszichológia és környezeti kommunikáció tudományterületek megteremtője.
Fontosabb kutatási területei közé tartoznak az ember és (sz)épített, természeti környezet kapcsolata, az otthoni és munkaterek, illetve az egészség és környezet pszichológiai kapcsolata.

Dr. Alexa Zsolt DLA

a Minusplus társtulajdonosa, vezető tervezője
Dr. Alexa Zsolt 2003-ban diplomázott a BME Építészmérnöki Karán, és vált a Minusplus építésztervező és designer iroda társalapítójává.
2007-ben végzett a BME Építész Szakmérnöki képzésén, majd 2009-ben abszolválta a DLA képzést.
Janesch Péterrel egy hét fős csapatban készítette el a Kormányzati negyed első díjas pályaművét, aminek továbbtervezésével 2008-ban elnyerték a Holcim Awards Europe fenntarthatósági pályázat fődíját. A 2010 utáni időszakban a Prezi tervezésén dolgozott, amiért 2015-ben megkapták a Budapesti Építész Kamara Nívódíját.
DLA fokozatát 2018-ban szerezte meg. 2021-től a METU mesteroktatója és az MMA ösztöndíj programjának tagja.

Csizmadi Péter DLA

Junior Príma-díjas építész, vezető tervező, a METU Művészeti és Kreatívipari Kar dékánja, az Építészet és Design Tanszék vezetője
2004-ben diplomázott Pécsett, építészként. 2005-2011 között számos mester mellett dolgozott, és több középület, illetve oroszországi és kínai hangversenytermek tervezésében vett részt. 2011-ben Junior Príma díjjal tüntették ki, Építőművész doktori fokozatot szerzett, és Petőcz-Tóth Anikóval megalapította a Reload Építészstúdiót. 2013-ban egy évet ösztöndíjjal Bécsben töltött a nemzetközi építészeti palettán is sikeres Alleswirdgut Építésziroda munkatársaként.
A Reload által tervezett épületeket 2017-ben és 2018-ban is az Év Irodája elismerésben részesítették, 2017-ben V-ház épületük jelölt a nemzetközi EUMIESAWARD 17 díjra. Épületeiket rendszeresen publikálja az Octogon Magazin és a hazai, valamint nemzetközi online média.
A tervezés mellett a METU és az YBL oktatója, ahol épülettervezést oktat, rendszeresen bírál a Pécsi Tudományegyetem Építész képzésének diplomabiztosságában.

Demeter Nóra DLA HABIL.

Ybl-díjas építész, Demeter Design Stúdió
Demeter Nóra az Egyesült Államokban született és nőtt fel. BA építészdiplomáját a Berkeley, MA építészdiplomáját a Yale University-n szerezte.
1993-ban a Fitzroy-Robinson International építésziroda megbízásából kezdett el Magyarországon dolgozni, és hamarosan a helyi iroda igazgatójává nevezték ki. Így megszerzett nemzetközi tapasztalata tette többek között lehetővé, hogy a Zoboki Gáborral közösen alapított Zoboki Demeter Épitésziroda szakmailag kiemelkedő iroda lett és komplex magyarországi és nemzetközi terveket valósított meg.
A 2014-ben Demeter Nóra a kollektív gondolkodás és kommunikáció értékei mentén hozta létre a Demeter Design Stúdiót, melynek célkitűzése, hogy egyedi és inspiráló épületeket, tereket alkosson. A stúdió a nemzetközi minőség híve, ugyanakkor a helyi értékek érvényesülésének biztosításaként magyar iparművészekkel és alkalmazott művészekkel dolgozik együtt.

A BESZÉLGETÉST VEZETI

Martinkó József

újságíró, építészet- és designkritikus, az Octogon magazin főszerkesztője
Martinkó József 1993 és 2000 között az ELTE bölcsészkarára járt, majd az Octogon magazin szerkesztője, az Élet és Irodalom, illetve a Népszabadság építészkritikusaként dolgozott.
Az Octogon szerkesztőségi kollektívájának tagjaként 2003-ban Pulitzer Emlékdíjat kapott. Négy éven át volt a hg.hu építészeti és design weboldal főszerkesztője, rövid ideig az Építészfórum, illetve a trendguide.hu munkatársa.
Az elmúlt hét évben az Octogon magazin főszerkesztője. Érdeklődési területe a kortárs design törekvései, a designifikáció, a kortárs hazai építészet, az építészet nyelve és sajtónyelve, illetve a design média működése.

GALÉRIA

Fotó: Szekeres Máté

GYERE EL A KÖVETKEZŐ MEETUPOKRA!

Regisztrálj következő meetupunkra, vagy nézd vissza előző eseményeinket felvételről!

Csatlakozz eseményünkhöz!

Kerekasztal beszélgetés az építőművészetről, oktatásról, jövőképről, a megváltozott igényekről 

Időpont

december 15., szerda
18:00 – 19:30 

Helyszín

KÉK - Kortárs Építészeti Központ
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.

Regisztráció

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy a vírushelyzet miatt a helyszín befogadóképessége korlátozott, így az élő eseményen az első 70 regisztráló tud részt venni. További regisztrált érdeklődőink számára a beszélgetést rögzítjük, és a felvételt az eseményt követően elérhetővé tesszük videótárunkban. 
Az eseményen való részvétel védettségi igazolványhoz kötött! A rendezvény területén az orrot és szájat eltakaró védőmaszk viselése kötelező!

Nézd vissza a teljes felvételt!

Kattints ide
Belépés a videótárba

Előző Meetupok

ISMERD MEG KÉPZÉSEINKET

Médiapartnerek

Az octogon.hu célja a Magyarországon és a világban zajló legfontosabb építészeti és design események, illetve projektek közérthető bemutatása, különös tekintettel az innovatív ötletekre, a zöld energia és az építészet kapcsolatára, valamint azokra a tendenciákra, amelyek az építészet jövőjét hosszú távon meghatározhatják.

Fotó kreditek:

Minusplus
Reload Építészstúdió
A kreatív az Iceland Cave Tower látogatóközpont, MINUSPLUS képének felhasználásával készült.
Demeter Nóra portréja: Réthei-Prikkel Tamás

nézd vissza!

Add meg a neved és az e-mail címed, és máris elküldjük neked a jelszót, amivel be tudsz lépni a Videotárba és visszanézheted az összes korábbi Meetup felvételét.
Ha már ismered a jelszót, kattints az “irány a Videótár” gombra.