Merre tart
a sajtó-fotográfia?

Merre tart a sajtófotográfia?

Megőrizheti-e "szemtanú" képességét?

A Budapesti Metropolitan Egyetem nemzetközi szemináriuma a World Press Photo 2022 kiállítás kísérő programjaként

Magyar Nemzeti Múzeum 
2022. október 29. 14:00-17:00

Magyar Nemzeti Múzeum 
2022. október 29. 14:00-17:00

WORLD PRESS PHOTO 2022

Hogyan maradhat releváns a fotográfia a virtuális világ korában?

Ismerd meg a fotóriporteri szakma legfontosabb kihívásait neves szakemberektől a METU Meetup sorozatának legújabb eseményén! 

Sajtófotó

Miről lesz szó?

A világ előtt új problémák és dilemmák állnak, amivel szemben egy teljesen új generáció áll, számos vizuális eszközzel a kezében. A mai nemzedék sokszor virtuális valóságban él, nem csoda, hogy most az utómunka a legdivatosabb trend a fotózásban. A nagy kérdés az, hogyan lehet a fotográfia releváns ebben a megváltozott környezetben, miközben mint médium veszített egyedi jellegéből.  

Különösen érdekes megvizsgálni a fotóriportázs jelenlegi helyzetét: hiszen egy olyan kort élünk, ahol az okostelefonoknak és a közösségi médiának köszönhetően mindenki fotósnak, fotóriporternek, fotóművésznek érezheti magát. 

A fotóriporteri szakmát érintő égető kérdésekről szóló szeminárium nem csak az alkotókat érinti, hiszen ezek természetesen kihatnak a média olvasóira, képek, videók nézőire is – egyedülálló információt és élményt jelentve mind a sajtó munkatársainak, művészeti vagy kommunikációs szakokon tanuló egyetemi hallgatóknak, és a fotográfia iránt érdeklődök számára. 

A nemzetközi szaktekintélyek meghívásával publikált történeteket mutatunk be, nosztalgia nélkül, vetített képekkel illusztrálva, vitát generálva az előadók és a nézők között.  

Tisztelgés ez egy korszak előtt, amikor a fotográfia hitele még nem volt megkérdőjelezhető, és egy olyan fotográfia előtt, ahol a fotográfus szemtanú, és nem csak szelfiző, és főképpen nem álhírek készítője. 

Másfelől reflektálunk a jelenre és kitekintünk a jövőbe, hogy megvitassuk a szakma legfontosabb kihívásait, és hogy miként képes ehhez alkalmazkodni a fotográfus és a sajtófotográfia. 

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a meghívott neves magyar szakemberek és alkotók mellett két, nemzetközileg is világklasszis, kiemelkedő előadónk lesz, “Nyugatról” és “Keletről”. 

SENTHIL KUMARAN

Előadóink

Ismerd meg a meetup résztvevőit!

Előadások

Robert Pledge

újságíró, kurátor, a World Press Photo zsűrijének tagja

Robert Pledge

Újságíró, kurátor
a World Press Photo nemzetközi zsűrijének tagja

Robert Pledge francia-brit újságíró és kurátor. Nyugat-afrikai nyelveket és antropológiát tanult, és az afrikai ügyek szakértőjeként találta meg az újságírás és a fotózás világába vezető utat. 

1976-ban New Yorkban társalapítója volt a Contact Press Images-nek, megalapozva a fotóriporterek világában szerzett hírnevét. Világszerte számos fotókiállítás kurátora és könyv szerkesztője volt. 

A New York-i The W. Eugene Smith Memorial Fund, valamint a párizsi Association Gilles Caron és a Dotation Catherine Leroy kuratóriumainak korábbi elnöke. Számos jelentős nemzetközi zsűri tagja, többek között három alkalommal a World Press Photo Foundation zsűrije, 2000-ben pedig elnöke volt.

Daniela Mrázkova

újságíró, kurátor, a World Press Photo nemzetközi zsűrijének tagja 

Daniela Mrázkova

Újságíró, kurátor
a World Press Photo nemzetközi zsűrijének tagja

Daniela Mrázkova cseh újságíró, a Revue Fotografie és Fotografie-Magazin korábbi vezető szerkesztője, 26 fotográfiáról és fotográfusokról szóló, világszerte publikált könyv szerzője, és több, mint 60, számos országban rendezett fotográfiai kiállítás kurátora. 

Ő volt a kurátora az áttörő ‘What is Photohraphy’ kiállításnak, amely fotográfia 150. évfordulójának tiszteletére került megrendezésre. Számos fotográfiáról, fotográfusokról szóló dokumentumfilm és sorozat írója. 

A Kodak Photobook Prize díjazottja, és számos nemzetközi verseny zsűrijének tagja, köztük a World Press Photo, Pictures of the Year, Interfoto, E.Smith Award. Emellett a Czech Press Photo verseny alapítója.

Kerekasztal beszélgetés

Korniss Péter

Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus, fotóriporter, kurátor, a World Press Photo zsűrijének tagja

Korniss Péter

Korniss Péter a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett fotográfus, fotóriporter, a World Press Photo nemzetközi zsűrijének tagja, a Budapesti Metropolitan Egyetem Fotográfia képzéseinek oktatója.

1999-től szabadfoglalkozású fotográfus, emellett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen és a METUN is tanít. Több évtizedig volt a Nők Lapja fotóriportere és képszerkesztője, képei a pedig a National Geographic, a GEO Magazine, a Time és a Forbes magazinokban is megjelentek.

Számos szakmai szervezetben is tevékenykedik: 1966-ban lett a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagja, 1977 és 1980 között az egyik legjelentősebb sajtófotó-kiállítás, a World Press Photo zsűrijének tagja, majd 1983-tól ennek nemzetközi tanácsadó testülete hívta meg tagjai sorába.

A beszélgetést vezeti

Virágvölgyi István

képszerkesztő, kurátor, World Press Photo 2022-es európai zsűrijének tagja

Virágvölgyi István

Virágvölgyi István szabadkézi rajzot, kiadványszerkesztést és fotográfiát tanult, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett informatikus könyvtáros mesterdiplomát.

Az Origo hírportál egykori képszerkesztője és fotórovat vezetője, oktató a Budapesti Metropolitan Egyetemen. 2014-ig az MTI nemzeti hírügynökség fotószerkesztőségének vezetője, 2014 óta a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kurátoraként dolgozik, a Capa-nagydíj titkára és a Heti Fortepan blog szerkesztője.

2016 óta a Pannonhalmi Főapátság kulturális tanácsadója, 2018 óta a Fortepan digitális fotóarchívum önkéntes szerkesztője, 2021 óta pedig a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj kuratóriumának tagja.

Révész Tamás

Balázs Béla-, és Pulitzer-emlékdíjas magyar fotóművész, fotóriporter, kurátor, a World Press Photo zsűrijének tagja

Révész Tamás

Révész Tamás a World Press Photo nemzetközi zsűrijének tagja, a Budapesti Metropolitan Egyetem Fotográfia képzéseinek oktatója.

Az egykori Új Tükör munkatársa, riportjait közölte többek között a Liberation, a Le Nouvel Observateur, az International Herald Tribune, a Stern, az Europeo, a Panorama, a Newsweek, az International Wildlife Magazine, a People, a Guardian, a Tomorrow, az Africa Environment & Wildlife.

Tizenkét fotóalbum szerzője, és közel száz egyéni kiállítása volt világszerte. Munkáságát elismerték Pulitzer Emlékdíjjal, Balázs Béla -, Alexander Rodchenko- és World Press Photo-díjjal, és elnyerte az amerikai W. Eugene Smith Foundation Howard Chapnick fotóriporter oktatásért járó díját. A World Press Photo zsűrizésében többször részt vett, a budapesti kiállítás szervezője több mint három évtizede.

SENTHIL KUMARAN

Program & Jegyek

Helyszín

Magyar Nemzeti Múzeum, Díszterem
1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

Időpont

2022. október 29. szombat
14:00-17:00 

FONTOS: A program angol nyelven zajlik.

14:00-15:00

Robert Plege előadása

15:00-16:00

Daniela Mrázková előadása

16:00-17:00

Kerekasztal beszélgetés

A megvásárolt jeggyel a World Press Photo kiállítás és a METU programja együttesen látogatható.

Képzéseink

Ismerd meg képzéseinket

Partnerek

 A METU meetup nyilvános rendezvény. A rendezvényen kép- és hangfelvétel készül, amelyen te, mint résztvevő is feltűnhetsz. Kérünk, számíts erre és arra is, hogy ezzel kapcsolatban semmilyen követelést nem támaszthatsz a szervezőkkel, a felvétel készítőivel, vagy annak jogos felhasználóival szemben. 

Fotó kreditek:

Az oldal nyitóképe Southeast Asia and Oceania_Long-Term Projects_ Haze, Abriansyah Liberto, Indonesia fotójának felhasználásával készült. 

metropolitan_egyetem_alaplogo-04

Kapcsolat

METU felvételi iroda
+36 1 273 2419
felveteli@metropolitan.hu

Kapcsolat

METU felvételi iroda
+36 1 273 2419
felveteli@metropolitan.hu

nézd vissza!

Add meg a neved és az e-mail címed, és máris elküldjük neked a jelszót, amivel be tudsz lépni a Videotárba és visszanézheted az összes korábbi Meetup felvételét.
Ha már ismered a jelszót, kattints az “irány a Videótár” gombra.