Könyvbemutató, Lovasi András koncert
és kerekasztal beszélgetés

Keszeg Anna: Divat-Újratervezés.
A kortárs divat médiaműködései c. kötetéről

IDŐPONT: 2022. március 29. 17:00 – 20:00
HELYSZÍN: Turbina
1082 Budapest, Vajdahunyad u. 4.

MILYEN SZEREPET TÖLT BE A DIVAT A MAI VILÁGBAN? MIÉRT VAN SZÜKSÉG ÚJRATERVEZÉSRE?

Ismerd meg a divat és a design jövőjének legfontosabb kihívásait a METU Meetup sorozatának legújabb eseményén! 
A METU TEÓRIA 3. meetup a Művészet- és Designelméleti Intézet szakmai programja.

Nézd vissza a teljes felvételt!

Kattints ide
Belépés a videótárba

Nézd vissza a teljes felvételt!

Kattints ide
Belépés a videótárba

mi lesz a program?

Koppints a képre, és tudd meg, mi vár rád az eseményen!

Húzd a képre az egeret, és tudd meg, mi vár rád az eseményen!

A KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS RÉSZTVEVŐI

Az eseménysorozaton neves szakemberek, művészek, alkotók bevonásával aktuális témákat járunk körül. 

MARÓY KRISZTINA

A GLAMOUR magazin alapító főszerkesztője
Ő az, aki kitalálta a GLAMOUR-napokat. Az ELTE esztétika-magyar szakán végzett, de már az egyetem alatt magazint szerkesztett. Dolgozott stylistként reklámokon, a televízióban, a ranglétrának minden fokát végig járta. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem doktorandája, a divat és médiumainak kapcsolatát kutatja. Fontosnak tartja a nők helyzetének javítását a társadalomban, tenni akar azért, hogy a következő generációknak már könnyebb legyen.

KESZEG ANNA

divatkutató
Keszeg Anna 2009 óra foglalkozik divatkutatással. Filozófiát, irodalomtudományt és történelmet tanult Kolozsváron, Budapesten és Párizsban, majd irodalomtudományból doktorált az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Meggyőződése, hogy az öltözködés a legösszetettebb kommunikációs forma. Önmagát kultúrakutatóként szokta meghatározni, ugyanis a divat kultúraalakító médiumként érdekli, mely egyszerre alakítja a körülöttünk levő világot, egyszerre pedig nagyon kiszolgálatott mindannak, ami velünk, körülöttünk történik. Divattal kapcsolatos órákat a tartott a Debreceni Egyetem, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem, a Lleidai Egyetem, illetve a New Delhi-i Pearl Academy diákjainak. Jelenleg a METU Deisgn- és Művészetmenedzsment MA képzésében a divatmenedzsment specializáció felelőse. A divat kortárs jelenségei közül a divat és közösségi média hatásösszefüggései érdeklik.

KUDRON ANNA

A METU Művészet- és Designelméleti Intézet oktatója, a Pinkponilo kreatív stúdió alapítója
A METU Művészet- és Designelméleti Intézet oktatója. 2020-tól óraadóként, 2022 januártól tanársegédként. Témái főként a fenntarthatóság, divat, művészetek és kommunikáció köré csoportosulnak- Ezzel párhuzamosan az ELTE BTK Filozófiatudományi Doktori Iskola ösztöndíjas PhD hallgatójaként kutat: az ökológia, a divat és a művészet kapcsolatait. Szakmai praxisa a Pinkponilo kreatív stúdió fejlesztésére összpontosul: tudatos és transzparens divatipari metódusok, innovatív és organikus anyagok után kutat, a gyakorlatban projektek, workshopok és megrendelések formájában kidolgozza ezek életszerű lehetőségeit, közösségformálásra, kulturális és környezeti fenntarthatóságra fókuszáló, művészeti alkotásokat hoz létre, önállóan vagy legtöbbször társakkal - kortárs képzőművészekkel, aktivistákkal és divattervezőkkel - közösen. Nincs már olyan része az öltözékek készítésének, és az egész folyamat fenntarthatóbbá tételének, ami ne foglalkoztatná egyfolytában.

DOBOS EMESE

divatkutató, divatszakértő
Dobos Emese - a Jelky András Szakiskolában textilrajzoló- és modelltervezőként, valamint ruhaipari technikusként végzett, majd művészettörténet alapképzést (PPKE BTK) követően kommunikáció- és médiatudomány mesterképzés keretén belül (BME GTK) kulturális iparágak szakirányon diplomázott. A BGE Külkereskedelmi Karán pedig nemzetközi tanulmányok szakon szerzett mesterdiplomát. Több évig erősítette a hazai Marie Claire csapatát, ahol a főleg a divatipar hátteréről készített riportokat és emellett a Divat és Marketingnél és a HVG-nél is rendszeresen jelentek meg írásai. 2020 szeptemberétől a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Politikatudomány Doktori Iskolájának (Világgazdaság alprogram) PhD hallgatója, ahol a KKE-országok divatiparának lehetőségeivel és a fenntarthatóság különböző aspektusaival foglalkozik. 2022-től a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének munkatársa. 

A BESZÉLGETÉST VEZETI

CSALÁR BENCE

divatújságíró, a METU szakoktatója
Csalár Bence neve ismerősen csenghet azoknak, akik jártasak a hazai divatipar világában. Kezdetben divatbloggerként, majd több nemzetközi divatlap újságírójaként szerzett magának elismerést itthon és külföldön egyaránt. Saját vállalkozása van, publikál, saját rendezvényeket és side-projekteket szervez. A magyar divat és tervezőink népszerűsítése fontos misszió számára. A divatújságíró, A METU egyetemi szakoktatója, a Werk Akadémia divatszakértő képzésének szakvezető mentora, a hazai divatbloggerek egyik legrégebbi és legismertebb arca. 2020-ban újabb álmát váltotta valóra: összegyűjtötte 30 év legmeghatározóbb kortárs magyar divattervezőjét egy rendhagyó enciklopédiában, Színfalak mögött - A magyar divat címmel - megmutatva mindazt, ami a színfalak mögött olyan naggyá tette az elmúlt évtizedekben a magyar divatipart. 2022-ben pedig egy újabb fontos lépést tesz a fenntartható magyar divat felé.

NÉZD MEG TÖBBI MEETUP-UNKAT IS!

Nézd vissza előző eseményeinket felvételről!

Előző Meetupok

ISMERD MEG KAPCSOLÓDÓ KÉPZÉSEINKET

Fotó kreditek:

A borítóképen és az oldalon használt képek Keszeg Ágnes munkái.

Maróy Krisztina portréja: Annoni Zita/GLAMOUR
Keszeg Anna portréja: Tordai Beatrix 
Kudron Anna portréja: Győri Alíz 
Dobos Emese portréja: Juhász István
Csalár Bence portréja: Jámbor Zsóka

nézd vissza!

Add meg a neved és az e-mail címed, és máris elküldjük neked a jelszót, amivel be tudsz lépni a Videotárba és visszanézheted az összes korábbi Meetup felvételét.
Ha már ismered a jelszót, kattints az “irány a Videótár” gombra.