KÖZELEBB A
MŰVÉSZETHEZ

YOUNGART-PORSCHE-METU meetup 

 2021. október 9. szombat, 17.00-18.30

Nyitókép: Nagy Gábor: Szárnyas odaliszk, 2021. munkájának felhasználásával készült

YOUNGART-PORSCHE-METU

A program a Budapesti Metropolitan Egyetem szervezésében, a youngart.hu és a Porsche Centrum Budapest támogatásával és együttműködésében valósul meg.
A program a Budapest Design Week 2021 fesztivál hivatalos programja. A fesztivál védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.

A Design Hét képzőművészeti tematikájú meetup beszélgetését a Művészet az izoláció árnyékában című kiállítás kíséri.

Miként lehetne a képzőművészetet érthetőbbé és elérhetőbbé tenni az átlagemberek számára?
Hogyan segítheti ez a művészeket abban, hogy már életükben elismerjék őket, és meg tudjanak élni az alkotói munkájukból?

Ezt a kérdéskört járják körbe a METU, a Porsche és a youngart.hu által szervezett meetup résztvevői. Különböző szemszögből vetik górcső alá azokat az új, többek között a járványhelyzet által hozott trendeket, vásárlói igényeket, újszerű megoldásokat, amelyek mint egymásra épülő téglák, hidat képesek teremteni a művészek és a művészetkedvelő nagyközönség között.

Nézd vissza a teljes felvételt!

Kattints ide
Belépés a videótárba

TÉMAKÖRÖK

Kattints a képekre és tudd meg, miről beszélgettünk vendégeinkkel!

Hogy néz ki ma a képzőművészek, fiatal művészek helyzete Magyarországon? Milyen támogatásokra számíthat ma egy képzőművész?  

Milyen új lehetőségek, trendek látszódnak a képzőművészek számára (pl. művészek a social mediaban, online értékesítési megoldások, virtuális kiállítások)? 

New standards: hogyan hatott a covid helyzet és az elmúlt időszak izoláltsága a képzőművészetre, milyen hatással volt a művészek munkásságára? 

Hogyan alakulnak a vásárlói trendek és igények a képzőművészet területén?
Milyen az átlagemberek művészettel kapcsolatos viszonya?  

BESZÉLGETŐ PARTNEREINK

Az eseménysorozaton neves szakemberek, művészek, alkotók bevonásával aktuális témákat járunk körül.

SOMOGYI HAJNALKA

művészettörténész, az OFF-Biennálé vezetője, társkurátora
Az ELTÉ-n művészettörténetből diplomázott, majd a New York-i Bard College Center for Curatorial Studies intézetében végzett mesterszakon. 2001-2006 között a Trafó Galéria vezetője, a Dinamo és az Impex kiállítóhelyek társalapítója; New York-i tanulmányait követően 2009-2012 között a Ludwig Múzeum kurátora. 2013-ban az artmagazin online szerkesztője. 2014 elején kollégáival megalapítja a független kortárs művészeti platformot, az OFF-Biennále Budapestet, amelynek azóta vezetőjeként és társkurátoraként dolgozik. 2021 őszétől a METU oktatója. Két gyermek édesanyja.

Jankó Judit

művészeti újságíró, szerkesztő
Kétezres évektől ír és rovatot szerkeszt a hazai műkereskedelem színtereiről, szereplőiről, struktúrájáról különböző gazdasági lapokban (Világgazdaság, Art is Business). A kezdetektől követi a kortárs galériás színtér kialakulását és felépülését, nemzetközi kitekintéssel. A kortárs művészek helyzete érdekli, hogy miként lehet Magyarországon művészi praxist vinni, hogyan lehet fenntartani az alkotáshoz szükséges motivációt, energia és kreativitás szintet és ellavírozni a társadalmi, politikai és emberi tényezők között. Az Új Művészetben állandó szerzője.

Tomasz Piars

képzőművész, művészeti menedzser
Tomasz Budapesten élő lengyel festőművész, aki a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán végzett. Műveivel rengeteg itthoni és külföldi kiállításon, nemzetközi művészeti szimpóziumokon vesz részt. Az alkotói munka mellett számos kortárs művészeti kiállítást szervezett, képzőművészeti programokat koordinált, és több kortárs művészeti galériában is dolgozott már. Tomasz a LATARKA Galéria alapítója, és jelenleg a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria művészeti menedzsere. Tehetségéből és munkáiból kifolyólag művészeti körökben jelentős ismertségre, és igen kiterjedt kapcsolatrendszerre tett szert.

Dr. Hatházi Vera

youngart.hu alapító, tulajdonos
Vera sikeres vállalkozó és üzletasszony, a Dr. Hatházi Vera Ügyvéd Iroda alapítója és vezetője. Üzleti gondolkodása mellett a művészetek szerelmese is, lakása és irodája tele van fiatal művészek képzőművészeti alkotásaival. A fiatal művészeket támogató online galéria, a youngart.hu Vera számára szerelemprojekt, egy olyan vállalkozás, amiben ötvözi ezt a két szenvedélyét: üzletet visz a művészetbe, és művészetet visz az otthonokba. Vera és a youngart csapata szívvel-lélekkel, és hatalmas lendülettel dolgozik, hogy a művészetet közelebb vigye, elérhetőbbé és érthetőbbé tegye mindenki számára, ezáltal segítsék a művészeket abban, hogy még életükben elismerjék munkásságukat, és meg tudjanak élni a művészetükből."

Rényi Andrea

kulturális és szociális projektek támogatója
Reklámszakember, egykori ügyfélkapcsolati igazgató. Még a rendszerváltás előtt alapítója az egyik első önálló és független reklámügynökségnek, a GGK Spotnak, ami a 90-es majd a 2000-es években a brit Lowe vállalat szárnyai alatt a magyar reklámvilág meghatározó vállalataként lett ismert. Férjével több mint 15 éve támogat kulturális projekteket, valamint hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatásáért dolgoznak. Önkéntesként és mecénásként egyaránt fontos számára, hogy segítsen azokon, akik értéket teremtenek, és mégis támogatásra szorulnak. Több alapítvány, felügyelő bizottságának és kuratóriumának is tagja. Két felnőtt fiú édesanyja, és nagymama.

A BESZÉLGETÉST VEZETI

VEISZER ALINDA

riporter, műsorvezető
Veiszer Alinda riporter. Élete legfontosabb visszajelzései közé tartozik, amikor valaki azt mondja neki: miatta olvasta el/nézte meg/foglalkozott vele. Hiszen ez a cél. Olyasmit kiemelni, ami nem illeszkedik a mainstreambe, mert más. Az évek során olyan emberek szegődtek mellé, akiket szenvedélyesen érdekel a kultúra sok- sok ága, és közben figyelik a világot, ami körülvesz minket. “Ez az én buborékom, nekik dolgozom. Miattuk és nekik próbálok újat mutatni, folyamatosan gyarapodni és gyarapítani. Közvetíteni alkotók és befogadók között. Érthetővé tenni, vagy csak felfedezni. Ma ezt nem milliárdos közintézményekben tesszük, hanem kicsi szigeteken, abban reménykedve, hogy egyre nagyobbá és népesebbé válnak. Ezért is csatlakozom örömmel a Youngart-Posrche-METU programhoz - egy az irány, egy a cél.”
Munkái megtalálhatók: www.patreon.com/veiszeralinda, illetve az Alinda podcaston

GYERE EL A Következő MEETUPRA IS!

Regisztrálj következő meetupunkra, vagy nézd vissza előző eseményeinket felvételről!

Előző Meetupok

Regisztráció

Regisztrálj, hogy le ne maradj! 

Az eseményt Zoom alkalmazás használatával valósítjuk meg. 

Az online beszélgetésen való részvételhez előzetes regisztráció szükséges!
A regisztráció során megadott e-mail címedre küldjük el a belépéshez szükséges adatokat. 

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk. 

Fotó kreditek: 

Nyitókép: Nagy Gábor: Szárnyas odaliszk, 2021. munkájának felhasználásával készült
Somogyi Hajnalka: Esterházy Marcell 
Jankó Judit: Csuka Mariann 
Dr. Hatházi Vera: Trunkó Bálint 
Rényi Andrea: Bugár Máté 

nézd vissza!

Add meg a neved és az e-mail címed, és máris elküldjük neked a jelszót, amivel be tudsz lépni a Videotárba és visszanézheted az összes korábbi Meetup felvételét.
Ha már ismered a jelszót, kattints az “irány a Videótár” gombra.